Χάρτης Πλοήγησης Συχνές ερωτήσεις Συνδέσεις
 
  Δραστηριότητες
ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΟΙΝΟ
ΑΡΧΕΙΑ-ΣΥΛΛΟΓΕΣ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΝΕΑ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
 

 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Τα Αρχεία Νομού Ζακύνθου σε συνεργασία με την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ζακύνθου και την Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ζακύνθου έχουν πραγματοποιήσει τις εξής εκδόσεις:

 

  1. Γεωργία Κόκλα-Παπαδάτου, Αρχείο Παναγιώτη Χιώτη 1837-1895,  Κατάλογος, Ζάκυνθος, 2008
  1. Ούγος Φώσκολος, Οι Τάφοι, εισαγωγή-επιμέλεια Γεωργία Κόκλα-Παπαδάτου, Ζάκυνθος, 2007
  1. Η Ζωγράφος Μαρία Ρουσέα, (λεύκωμα), Ζάκυνθος, 2011

Σκοπός των υπηρεσιών των Γενικών Αρχείων του Κράτους

α) Η εποπτεία, διάσωση, συγκέντρωση, συντήρηση, καταγραφή, μικροφωτογράφηση, ταξινόμηση και ευρετηρίαση του αρχειακού υλικού της χώρας και η διάθεση προς μελέτη όλων των δημόσιων και ιδιωτικών αρχείων, εγγράφων και χειρογράφων, τα οποία αναφέρονται στην ιστορία και στην πολιτιστική κληρονομιά του ελληνικού έθνους και σε ό,τι έχει σχέση με τη διοικητική, οικονομική και κοινωνική ζωή του ελληνικού κράτους.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Τα Αρχεία N. Ζακύνθου στεγάζουν μόνιμη συλλογή με έγγραφα και αντικείμενα της Κατοχικής περιόδου (1941-1944). Στη συλλογή περιλαμβάνεται επίσης φωτογραφικό υλικό που αφορά μετακομιδή των οστών των πνιγέντων ομήρων της Ιταλικής κατοχής του 1941 (συλλογή Νικολάου Βαρδιάνη)..

β) Η επισήμανση και απογραφή των εχόντων ιστορικό ενδιαφέρον δημόσιων αρχείων, η επιλογή και εισαγωγή τους στα Γενικά Αρχεία του Κράτους και η προετοιμασία για τη διάθεση στους μελετητές.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Γενικών Αρχείων

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση των Γενικών Αρχείων Ζακύνθου αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Γενικών Αρχείων. Μικροί και μεγάλοι αναγνώστες είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά χαρακτηριστικά δείγματα της συλλογής των Γενικών Αρχείων Ζακύνθου. Πληροφορήθηκαν για τις τεχνικές και τα υλικά κατασκευής των χειρογράφων και χειροποίητων βιβλίων της συλλογής και επιχείρησαν με την κατάλληλη καθοδήγηση την κατασκευή μιας χειροποίητης βιβλιοδεσίας.

πατήστε πάνω για μεγέθυνση

 

 

Τα Γ.Α.Κ. (Γενικά Αρχεία Κράτους) Ν. Ζακύνθου στο πλαίσιο ευαισθητοποίησης των μαθητών σε θέματα γενικής και τοπικής ιστορίας καθώς και στην εξοικείωση τους με την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου τους προσκάλεσαν τους μαθητές της Πέμπτης και Έκτης τάξης δημοτικού στην εκδήλωση με θέμα «Μια μέρα στα Γενικά Αρχεία Ζακύνθου».

δελτίο τύπου

 

γ) Η συνεργασία με τις αρχές της Εκκλησίας, των εκκλησιαστικών και μοναστηριακών ιδρυμάτων και άλλων θρησκευτικών φορέων για τη διάσωση του αρχειακού υλικού.

δ) Η συνεργασία με τους κατόχους ιδιωτικών αρχείων, τα οποία παρουσιάζουν ιστορικό ενδιαφέρον.

ε) Η εποπτεία των ειδικών αρχείων του άρθρου 39.
στ) Η έκδοση δημοσιευμάτων (περιοδικών και αυτοτελών), που εξυπηρετούν τη γνώση των ιστορικών πηγών της χώρας.

ζ) Η συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα σε συνεργασία με άλλους επιστημονικούς φορείς της ημεδαπής ή της αλλοδαπής.

η) Ο εμπλουτισμός με αγορά ή αποδοχή δωρεάς αρχειακού υλικού από τους κατόχους τους και ομοιοτύπων αρχειακού υλικού που βρίσκονται σε ξένα κράτη ή οργανισμούς.

Άρθρο 9 ν. 1946/1991 "Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.) και άλλες διατάξεις"