Χάρτης Πλοήγησης Συχνές ερωτήσεις Συνδέσεις
 
  Αρχεία - Συλλογές
ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΟΙΝΟ
ΑΡΧΕΙΑ-ΣΥΛΛΟΓΕΣ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΝΕΑ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
 

 

Κατάλογος Ιστορικού Αρχείου Ζακύνθου

 

Κατάλογος Α Κατάλογος Β


Στο Αρχειοφυλακείο, από την Ενετοκρατία και μετά, περιέχονταν όλα τα κυβερνητικά έγγραφα καθώς και τα έγγραφα των λοιπών αρχών (όπως τα πρωτόκολλα των αποθνησκόντων συμβολαιογράφων). Σ’ αυτό περιήλθαν και όσα έγγραφα των προηγούμενων διοικήσεων σώζονταν. Το αρχειακό υλικό υπέστη φθορές το 1612, όταν κάηκε ένα μέρος του οικήματος που στεγαζόταν, και το 1791 με τους σεισμούς που σημειώθηκαν. Επίσης μέρος των δικαστικών αρχείων εκλάπη το 1893, ενώ το 1953 το Αρχείο καταστράφηκε ολοσχερώς από τους σεισμούς που έπληξαν τα Επτάνησα και από τη φωτιά που εκδηλώθηκε στο κτήριο.

Μετά την καταστροφή, τον πυρήνα των Αρχείων Ζακύνθου αποτέλεσε ένας μικρός αριθμός εγγράφων του προσεισμικού Αρχειοφυλακείου, που διασώθηκαν ευρισκόμενα στην κατοχή του πρώην αρχειοφύλακα Λ. Ζώη και περιήλθαν στην Δημόσια Βιβλιοθήκη Ζακύνθου μαζί με τη δωρεά των βιβλίων του προς αυτήν, για να επεστραφούν τελικά στο ανασυσταθέν Ιστορικό Αρχείο Ζακύνθου.

Στα έγγραφα αυτά προστέθηκαν κώδικες εκκλησιών, λειτουργικά βιβλία και λυτά έγγραφα που συγκεντρώθηκαν από ναούς, μοναστήρια  ή κατατέθηκαν από ιδιώτες και τέλος ακολούθησαν και τα νεότερα αρχεία του Νομού.  

Το περιεχόμενο των αρχείων Νομού Ζακύνθου διακρίνεται σε δύο βασικές κατηγορίες, στα παλαιότερα και στα νεότερα αρχεία.

  1. Παλαιότερα αρχεία:
  1. Νεότερα αρχεία:

Στα Γ.Α.Κ. - Αρχεία Ν. Ζακύνθου απόκειται και συλλογή φωτογραφικού υλικού (1963) που αφορά μετακομιδή των οστών των πνιγέντων ομήρων της Ιταλικής κατοχής του 1941.


Σημείωση: Σύμφωνα με το σύστημα που ακολουθείται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, κάθε αρχείο μετά την εγγραφή του στο βιβλίο εισαγωγής εντάσσεται στην ομάδα αρχείων στην οποία ανήκει, Ειδικό Ευρετήριο. Η ομαδοποίηση γίνεται με δελτία και είναι θεωρητική και όχι φυσική.